Vandværkets historie

Første tanker og ideer til et nyt vandværk i Kregme, opstod i sommeren 1960, det resulterede i et møde den 14/7 1960,  hvor en gruppe beboere på Strandvejen og Lille Kregmevej, fik til opgave:

 ·         at søge muligheder for, at få etableret en vandforsyning for beboere på en del af Strandvejen og Lille Kregmevej (til banen)

Kommissoriet der bestod af 3 punkter:

    Søge kontakt til Frederiksværk Kommune for tilslutning til eksisterende ledning.
    Søge tegning fra beboere på strandvejen og Lille Kregmevej til etablering af et andelsselskab
    Søge etablering af et kommunalt vandværk. (Kregme Vinderød Kommune)

Der blev afholdt et møde den 17/7 1960, hvor det blev besluttet, at Andelsselskabet Lille-Kregmevej Vandværk skulle forsøges dannet. Allerede den 8. august 1960, havde der været 4 møder og man var klar til at sende indbydelser ud til stiftende generalforsamling den 24/8 1960.

General forsamlingen blev afholdt, vandværket havde fået sin første bestyrelse og havde ændret navn til Andelsselskab Kregme Sogn Vandværk. Dermed var det en realitet, vandværket var blevet et privat vandværk.

Den første bestyrelse var K. Klamer (formand), Eigil Taxgaard (Kasserer), P Gisselmann, Arne Schmidt (næstformand) og Børge Christensen (Sekretær). Der fra starten også havde været foregangsmændene og taget det store slæb.

Det blev derefter en årrække, med en voldsom udvikling og det krævede, meget forudseenhed når der skulle dimensioneres for antallet af andelshavere og dermed vandforbrug i fremtiden. Der skulle tages hensyn til nye udstykninger, hvor og hvor mange? samtidig skulle der tages hensyn til de mange mini vandværker der bankede på døren for at få et samarbejde og med tiden blive en del af Kregme Sogns Vandværk, jeg vil her nævne nogle af de værker, der er mig bekendt ifølge bøgerne:

    Rosenparken hvor samtaler startede i 60erne, men den egentlige overtagelse skete i 1988. Opstart 1952.
    Kregmeby vandværk
    Lejerbo i Kregme
    Granhøjen indtrådte formodentlig i 1964
    Præstebakken var der kontakt til, men blev tilsluttet Frederiksværk på et senere tidspunkt.
    Samt Gartner på Thorsbakke, der havde haft egen boring
    Det skal bemærkes at alle der forsøgte at starte en ny vandforsyning have egne pumpebrønde.

Fra opstarten til midt i 70erne, var der en forrygende aktivitet med udbygning på udbygning, det resultere i, at Andelselsskabet Kregme Sogns Vandværk måtte ændre selskabsform til et interessentselskab I/S Kregme Sogn Vandværk, for at kunne skaffe penge til udvidelserne, ændringer skete formodentlig omkring 1962-1963.

Antallet af nye interessenter/andelshavere steg hurtigt over de første 15 år, hvorefter det er gået meget langsommere, dog vil jeg nævne at der i 1983 var et vand forbrug på 246.010 m3 pr. år, mod i dag 2008 ca. 115.000 m3, det er en voldsom forskel, med stort set samme antal forbrugere.

I/S Kregme Sogns Vandværk ændrede selskabsform igen pr. 1. januar 2008 til et andelsselskab og skiftede samtidig navn til Kregme Vandværk A.m.b.a., denne gang for at reducere det statslige bureaukrati på området, samtidig med at der var interessenter der ikke brød sig om interessentselskabsformen.

Kregme Vandværket A.m.b.a. er beliggende i Halsnæs kommune. Vandværket forsyner ca. 1400 forbrugere, med forventning om 250 nye andelshavere inden for de nærmeste år, fra den nye udstykning Kregme syd.

Øvrige vandværker i kommunen er Asserbo; Asserbo by; St. Havelse; Vinderød skov; Ølsted Strand, Halsnæs samt Halsnæs kommunale værker. Kregme Vandværk A.m.b.a. er forbundet op mod Halsnæs kommunale værker, som kan åbnes i tilfælde af problemer og dermed forsyne vort område.

Kregme Vandværk A.m.b.a. forsyningsområde udgøres i store træk af området omkring Kregme Kirke, afgrænset mod nord af Kappelhøjvejen, mod syd af Granhøjen, mod øst af Arresøen samt mod vest af Roskildefjord, dog undtaget få ejendomme i nærheden af Roskildefjord ved Kildebakkevej.

Indvindingen af grundvand sker for den største dels vedkommende i området omkring vandværket på Askevej. Der er i alt 7 boringer (4 aktive og 3 hvilende), hvor dybden svinger fra 26 meter til ca. 48 meter, hvoraf der er flest. Vandførende lag er sand til groft sand med sten.

På vandværket iltes vandet gennem rislekasser. Derefter filtreres vandet 1 gang i åbent filter. Ved behandlingen fjernes grundvandets indhold af jern, mangan, metan og indholdet af ammonium omdannes til nitrat, hvoraf en betydelig del tilbageholdes i filtrene.